OKK Logotyp OK Kontinent ×

Vad är orientering?

Orientering är en spännande utomhussport som kombinerar fysisk aktivitet med mentalt fokus och navigationsfärdigheter. Deltagarna använder sig av en karta och en kompass för att hitta kontrollpunkter utspridda i terrängen. Sporten är populär över hela världen och lockar både motionärer och elitidrottare till att utforska naturen och utmana sina gränser.

Orientering har sina rötter i skandinaviska länder, där den började som militär träning på 1800-talet. Den utvecklades sedan till en organiserad sport med den första tävlingen som hölls i Sverige år 1893. Sedan dess har sporten spridit sig över hela världen och har blivit en av de mest populära utomhussporterna.



I orientering tävlar deltagarna i individuella eller lagbaserade lopp där de ska navigera mellan kontrollpunkter markerade på en karta. För att hitta kontrollerna använder de en kompass och sina orienteringsfärdigheter. Tävlingarna kan äga rum i varierande terräng, från skogar och berg till stadsområden.



Den grundläggande utrustningen för orientering inkluderar en karta, en kompass och kläder anpassade för utomhusaktiviteter. Kartor i orientering är detaljerade och visar terrängens höjdskillnader, vegetation och markanta landmärken som hjälper deltagarna att navigera. Kompassen är avgörande för att bestämma riktning och hålla kursen mot kontrollpunkterna.



Det finns olika tävlingsformat inom orientering, inklusive sprint, medel- och långdistans samt stafett. Sprinttävlingar äger oftast rum i stadsmiljöer med korta avstånd mellan kontrollerna, medan medel- och långdistanslopp kan vara i mer varierad terräng och kräva en mer noggrann navigering. Stafettlopp involverar lag av löpare som turas om att springa och navigera.



Orientering lockar människor i alla åldrar och bakgrunder. Från familjer som promenerar i skogen och letar efter kontrollpunkter till elitidrottare som tävlar internationellt, sporten erbjuder något för alla. Orienteringsklubbar runt om i världen erbjuder träning, tävlingar och gemenskap för alla som är intresserade av att delta.



Orientering är en fascinerande sport som kombinerar fysisk aktivitet med mentalt fokus och navigationsfärdigheter. Från sina skandinaviska rötter har sporten spridit sig över hela världen och lockar deltagare i alla åldrar och nivåer av erfarenhet. Med enkla grundläggande koncept och många olika tävlingsformat är orientering en sport som är lätt att komma igång med men som samtidigt erbjuder utmaningar och möjligheter till ständig förbättring och upptäckt.

Stort tack till våra sponsorer: